Ik kwam wat onwennig zijn kamer binnen en moest naast hem gaan zitten. Hij was mijn psychiater. Deze hele sessie vertelde ik mijn verhaal aan een witte muur. Hem aankijken was verboden. Toen ik vroeg waarom, kon hij me dat niet uitleggen. Na een uur zonder echt contact vertrok ik, om nooit meer terug te komen…

In mijn carrière als trainer en coach heb ik talloze collega’s ontmoet. En een enorme hoeveelheid goeroes en spiritueel leraren. Sommigen waren uitmuntend en hebben een fundamentele bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Anderen middelmatig of ronduit slecht. Lachwekkend zelfs.
Coaches. Trainers. Ons land kent er duizenden. Maar hoe vind je een specialist die precies past bij jou of je bedrijf?

Na 17 jaar ervaring vind ik dat ik wel wat kan zeggen over de kwaliteit van deze mannen en vrouwen. Het ambacht van de ziel, dat is het vak van de trainer of coach. Het vermogen te snappen waar de vraag van de klant ook de trainer raakt. Want als de trainer geen verbinding kan maken met zijn eigen beleving ontstaat er geen verbinding met de klant, en dus geen resultaat. Als de trainer niet in staat is vanuit zijn persoonlijke ervaring de koppeling naar de klant te maken, betaalt deze voor de ontwikkeling van de trainer. En dat lijkt mij niet de bedoeling. Een succesvolle samenwerking is een wederzijdse beïnvloeding. Van de klant naar de trainer en andersom.

Ooit ontmoette ik een collega die vertelde dat hij ‘het boek van zijn leven had uitgelezen’. 
Het boek stond nu in de kast en hij sloeg het heel sporadisch nog open. Hij realiseerde zich niet dat hij daarmee in zijn eigen valkuil was getrapt en dus niet meer kon verbinden, niet met mij maar ook niet met deelnemers. Mijn werk is juist zo mooi en effectief omdat ik in elke ontmoeting ook mezelf tegenkom. Ervaring heeft mij geleerd dat ik alleen van daaruit het beste kan geven aan de deelnemers van mijn trainingen en coaching sessies. En het werkt.

Hoe ontdek je of dit de coach of trainer is die bij jou past?
Stel hem één simpele, maar in mijn ogen, cruciale vraag: 

Wat doe jij aan je eigen ontwikkeling? 

En luister vervolgens niet alleen naar wat hij zegt, maar vooral naar wat hij bedoelt. 
Als dat samenvalt, klopt je gevoel waarschijnlijk en wens ik jullie een prachtige samenwerking!

__________________________________________________________________________

Laurens van der Drift (1970) begon zijn loopbaan in 1998 als trainer bij Ben Nederland.