Hoe (on)veilig is het bij jou op je werk?

Simon Sinek heeft een mooie presentatie over hoe mensen excelleren. Uitgangspunt is het creëren van de juiste omstandigheden. The circle of trust. Binnen deze cirkel vertrouwen mensen elkaar waardoor ze in staat zijn om met een soms vijandige maar in elk geval steeds veranderende wereld om te gaan. Hij noemt het minister van defensie als voorbeeld maar de circle of trust geldt natuurlijk ook voor organisaties, gezinnen, etc.

Een aantal maanden geleden werd ik gevraagd om bij een organisatie een persoonlijk ontwikkelingstraject op te zetten voor medewerkers. Er was al jaren geen aandacht voor geweest en de deelnemers groeiden zichtbaar, inderdaad: juist door de groei in het onderlinge vertrouwen. Het was fascinerend om te zien. Toen werd het project plotseling stop gezet omdat mijn opdrachtgever in conflict kwam met het management. De mailtjes die ik kreeg van de deelnemers waren schrijnend. Het vertrouwen was verdwenen , sommige vertrokken , diegene die bleven zijn op hun hoede en werken vooral voor het geld.

Belangrijke leerervaring voor mij: altijd werken met het management incl. En bij twijfel over het vertrouwen: daar beginnen. En als het daar niet lukt, niet verder gaan binnen de rest van de organisatie. Daar heb ik uiteraard wel op gestuurd maar niet voldoende voet bij stuk gehouden. Lesson learned.

Als jij onveiligheid ervaart op je werk heb ik 1 advies: neem het serieus en doe wat binnen de invloedssfeer ligt om het aan te pakken en durf te gaan als dat het beste is.

Gun jezelf de voorwaarde van vertrouwen en veiligheid: je wordt er alleen maar beter van.