Ik gun je jouw crisis

ik-gun-je-jouw-crisis.jpg
Datum: 2015, 02 September

Er is een mooi verhaal over een man die besluit de cocon open te knippen van een vlinder die met een intensieve poging bezig is om naar buiten te komen, in de veronderstelling de vlinder hiermee te helpen. Het tegenovergestelde blijkt waar: de vlinder komt wel makkelijk naar buiten maar is niet in staat te vliegen: het geboorte proces is noodzakelijk om uit te groeien tot vlinder.

Mensen zijn pijn vermijders: liever blijven doen wat we altijd deden dan iets nieuws te proberen: ook al weten we dat het oude niet meer werkt. Een crisis geeft ruimte: we kunnen niet anders, we moeten wel, of we willen of niet: stilstaan en voelen: wat klopt wel en wat klopt niet meer?
Steve Jobs noemt in zijn Stanford commencement speech in 2005 een aantal van die momenten in zijn leven: zijn dropout van de universiteit, zijn ontslag bij Apple en de eerste diagnose van kanker: zijn boodschap: sometimes life is gonna hit you in the head with a brick, dont lose faith.

Als je er middenin zit is het vaak lastig de zin van een crisis te zien: die is er ook niet, dat inzicht ontstaat pas achteraf: het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.
Vaak staan we al snel klaar met de schaar, net als de man met de vlinder. Zeker daar waar het gaat om onze kinderen. Goed bedoelde adviezen van managers ontnemen werknemers de kans op hun eigen fouten en daarmee ontwikkeling: minimalisering van fouten leidt tot afname van creativiteit. Fouten maken is dus niet hetzelfde als creativiteit, het uitgangspunt dat het mag wel.
 

Twaalf jaar geleden kwam ik in een burn-out terecht. De grond zakte weg want nu ik thuis zat, wie was ik dan nog?  Uiteindelijk leidde het tot de beslissing om voor mezelf te beginnen en mijn trainings- en coachingswerk op een andere manier in te richten. Een beslissing waar ik nog elke dag de vruchten van pluk.

It was awfull tasting medicine but I quess the patient needed it........

« Terug naar het Overzicht