De jeugd heeft de toekomst..... toch?

de-jeugd-heeft-de-toekomst.jpg
Datum: 2015, 02 May

Jesse is aan het wandelen. En flink ook. Hij loopt de Santiago de Compostella-route. Als een ware pelgrim trekt-ie van Nederland naar Spanje. Afgelopen week liep ik een stukje met hem mee. 
Jesse is de zoon van mijn partner. Hij is 18 en gaat al een tijd niet meer naar school. Wel geprobeerd, maar steeds weer gestopt. In mijn werk met studenten van Hogeschool Inholland heb ik (ook) veel te maken met studenten die vastlopen in hun studie.
 
Ons onderwijssysteem lijkt niet goed (meer) aan te sluiten, waardoor ook de verbinding met de arbeidsmarkt lastig wordt. Heeft de jeugd nog wel de toekomst? Volgens mij vraagt zowel onze arbeidsmarkt als ons onderwijssysteem om meer flexibiliteit. Flexibiliteit om je eigen weg te vinden. Dit vraagt ook om voorbeeldfiguren. Mensen die hun weg in het leven hebben gevonden en vanuit hun ervaring een inspirerend voorbeeld kunnen zijn. Anders dan dwangmatige richting gevers.
 
 
Welk voorbeeld ben jij en ben je bereid dit door te geven? Niet alleen aan je kinderen, maar breder. Dat is wat de jeugd nodig heeft: inspirerende voorbeelden. Niet vanuit die vingerwijzende rol als dominee of onderwijzer, maar vanuit wie jij bent als mens.
 
Sinds twee jaar ben ik mentor van Yassine. Het is prachtig om te zien wat ik voor zijn ontwikkeling mag betekenen, en hij voor de mijne. Voor TNT verzorgden wij een mentorprogramma vanuit een zelfde visie: heel eenvoudig qua opzet, onovertroffen in effectiviteit.

 

Goed voorbeeld doet volgen. Als we dat kunnen delen geven we de toekomst weer terug aan de jeugd. Want aan hen behoort die toe. Toch?
 
__________________________________________________________________________
 
Laurens van der Drift (1970) begon zijn loopbaan in 1998 als trainer bij Ben Nederland.
Hierna werd hij salestrainer bij Mercuri International.
Sinds 2003 is Laurens zelfstandig trainer en coach bij Spirit Coaching&Training
« Terug naar het Overzicht