De impact van een pelgrimstocht

IMG-6746_2.JPG
Datum: 2018, 10 September

 

Deze zomer heb ik een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gelopen. Vanaf Le Puy en Velay in Frankrijk richting de Spaanse grens. Het is een pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella in Spanje.De route wordt, zeker in Spanje, door miljoenen mensen gelopen, gefietst, te paard, zelfs geduwd in een rolstoel (prachtig verfilmd in: “ I will push you”).

Het idee ontstond spontaan, niet ingegeven door een specifiek idee. Eenmaal in Le Puy was er de onzekerheid: waar kan ik mijn auto kwijt? Waar slaap ik? Vind ik de weg wel? En nog meer beren op de weg.. Echter vanaf de eerste stap viel het allemaal weg. Alles leek vanzelf te gaan. Ik ervaarde een flow zoals ik die niet eerder heb gekend. Ontmoetingen ontstonden spontaan en waren inspirerend, samen wisselde zich op een natuurlijke manier af met alleen zijn. Eten & slapen. Het diende zich allemaal aan zonder dat ik er mee bezig hoefde te zijn.

Wat een verschil met het dagelijks leven. Veel bezig, altijd druk met te weinig momenten van echte vervulling. Dit heeft de tocht mij geleerd:

  1. De onzekerheid staat in geen verhouding tot de realiteit van de beleving zelf.
  2. Als de omstandigheden de juiste zijn kom ik tot mijn juiste staat van zijn: zonder stress, open, helder en behulpzaam.

Met name dit laatste is een belangrijk inzicht voor mijn werk voor organisaties. Faciliteren van het proces is belangrijker  dan het inrichten en controleren daarvan. Het scheppen van de juiste condities haalt het beste in mensen naar boven. Dit wordt ook treffend beschreven in het boek van Laloux: reinventing organizations.

Ik ben terug gekomen met de intentie om deze ervaring (verder) in te bouwen in mijn dagelijks leven. Bijvoorbeeld door de dag te beginnen met een uur wandeling. Het lijkt me inspirerend om met jou uit te wisselen hoe jij meer pelgrim in je eigen leven kan worden. Het is het onderzoek waard, geloof me.

Bon Chemin, Bon Camino

 

« Terug naar het Overzicht