Compassie en affirmaties

loesje_1.jpg
Datum: 2016, 01 September

Zelfwaardering versus zelfcompassie.In onze programma’s nodigen we deelnemers regelmatig uit om een affirmatie te formuleren. Een affirmatie is een bewust gekozen (positieve) gedachte die je in je bewustzijn plaatst met als doel een gewenst resultaat te krijgen. Dit als tegenwicht voor een belemmerende overtuiging. Een (belemmerende) overtuiging die niet gekend is kan te pas en te onpas de kop op steken en ons gedrag beïnvloeden. Maar ook als die in ons bewustzijn is kunnen we er nog flink last van hebben. Bewust er een affirmatie tegenover te zetten kan behulpzaam zijn om de overtuiging minder leidend te laten zijn in ons doen en laten. Om een voorbeeld te geven, zelf heb ik lang last gehad van de overtuiging: “Ik hoor er niet bij”. Als er ook maar iets gebeurde in het contact met mensen waarin ik het gevoel kreeg niet gezien te worden, trok ik me terug uit het contact en ging het vooral alleen doen. Resultaat: onvrede, een eenzaam gevoel en overbelasting. De affirmatie: “Ik doe er toe” heeft me geholpen om in dit soort situaties in contact te blijven of weer te komen en van daaruit mijn volgende stap te zetten.

Sinds enige tijd ben ik me aan het verdiepen in zelfcompassie. Ik heb een 8-weekse training gevolgd en heb het boek Zelfcompassie van Kristin Neff met veel interesse gelezen. Een belangrijk thema in het boek is zelfwaardering versus zelfcompassie. Met het succesvol inzetten van een  affirmatie kun je je zelfwaardering vergroten. Op zich niks mis mee mits het niet een trucje wordt om je ego op te blazen. Uiteindelijk kom je dan namelijk bedrogen uit. Je creëert een zeepbel die vroeg of laat uit elkaar spat. In het boek wordt verteld hoe dit in Amerika ontstaat. Echter in Europa zie je dit ook steeds meer gebeuren. Kinderen krijgen van jongs af aan te horen  hoe geweldig ze zijn, hoe goed ze dingen doen en er wordt ze geleerd iedereen die anders beweert flink van repliek te  dienen. Deze overload aan positieve feedback is niet gekoppeld aan enige prestatie of inzet. Dit creëert een vals zelfbeeld en ontneemt een mogelijkheid voor gezonde zelfreflectie.

Het beoefenen van zelfcompassie zal je ondersteunen om een gezond zelfbeeld te creëren. Je een mens onder de mensen te weten, niet meer en niet minder. Je verbonden te voelen en geliefd, in eerste instantie door jezelf. Met al je positieve eigenschappen maar ook je negatieve eigenschappen. 

Nieuwsgierig geworden naar zelfcompassie? Kijk dan eens naar de ted talk van Kristin Neff over zelfwaardering versus zelfcompassie: https://www.youtube.com/watch?v=IvtZBUSplr4 of neem contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen.

Mascha Hoff

« Terug naar het Overzicht