Comfortabel ongelukkig

comfortabel-ongelukkig.jpg
Datum: 2015, 02 April

Je hebt ongeveer alles wat een mens nodig heeft om gelukkig te zijn. 
En toch ben je niet tevreden.
Daar is-ie weer, dat stemmetje… 
Is dit nou wat het is?
Heel even sta je stil bij die vraag, maar al snel laat je hem verdringen door de realiteit van alledag.
Het is goed zo. En door.

Ik lees veel, en met name over (bijzondere) mensen als Carl Jung, Nelson Mandela, Paulo Coelho, Gandhi, Steve Jobs, Columbus, Mohammed en Jezus. Om er een paar te noemen. 
Allemaal inspirerende grootheden die regelmatig hetzelfde stemmetje hoorden. Zij besloten te luisteren en geen enkele concessie te doen, soms met dramatische gevolgen voor hun leven. Maar uiteindelijk met historische resultaten, wat je daarvan ook mag vinden.
 
Ik heb het idee dat de angst voor levens veranderende consequenties veel mensen weerhoudt te luisteren naar die stem. Ze kiezen voor - overdreven -  veiligheid. Want: ik heb het toch goed?
We zijn niet allemaal een Gandhi of Mandela te zijn, maar teveel veiligheid leidt tot versuffing. De dagelijkse praktijk is vaak de beste afleiding.
 
De indianen hadden een mooie traditie: de Queeste. Ze trokken zich terug in de natuur om tot rust te komen en te zien wat zich dan manifesteerde. Dat wens ik jullie allemaal toe: het vermogen de momenten te kiezen waarin het stemmetje zich werkelijk mag laten gelden. Je kunt immers altijd nog beslissen wat je ermee doet.
 
Mijn beslissing om 12 jaar geleden voor mezelf te beginnen kwam uit zo’n inzicht. Wandelend door het bos kwam alles bij elkaar en het klopte. Nog steeds, elke dag. En als er twijfel is over beslissingen heb ik geleerd om juist niets te doen, rust te nemen en erop te vertrouwen dat het antwoord komt.
 
Dat maakt én comfortabel én gelukkig.
__________________________________________________________________________
 
Laurens van der Drift (1970) begon zijn loopbaan in 1998 als trainer bij Ben Nederland.
Hierna werd hij salestrainer bij Mercuri International.
Sinds 2003 is Laurens zelfstandig trainer en coach bij Spirit Coaching&Training
« Terug naar het Overzicht